Mike varieert ook op een ringtone

Jazz in de Klep

Concertreeks van Mike Roelofs - ‘Jazz in de Klep’ in Venlose kroeg - bestaat precies een jaar

In de Limburger, door Peter Janssen

Precies een jaar geleden begon in Venlo ‘Jazz in de Klep’, concerten van pianist Mike Roelofs met gastmuzikanten.
Gisteravond werd dit feit gevierd met een vijfmans groep. De belangstelling groeide gestaag.
Ja, waarom begin je zoiets? Niet voor de centen.

Organisatoren Mike Roelofs en zijn vrouw Noor deelden het verlies met Louis Klaassens van de Klep. „We hadden het idee muzikaal uit te drogen”, zeggen ze.
Noor: „Mike moet voor publiek optreden, anders blijft die rivier niet stromen.” In de concertreeks bij de Klep, elke tweede maandag van de maand, speelt hij met telkens andere musici. Gisteren was dat voor het eerst met een grotere club, een vijfmans formatie met musici uit Essen en Keulen onder leiding van bassist Caspar van Meel.
Noor en Mike herinneren zich dat Mike een paar jaar geleden een optreden had in Roermond. Dat was belabberd geregeld. Na afloop gingen ze ontgoocheld een biertje drinken in Café de Roeëje Lieuw, waar Louis Klaassens toen kastelein was. Ze waren er snel uit. Zodra de nieuwe kroeg van Louis geopend werd, Preuf- en Praotlokaal de Klep aan de Keizerstraat, zouden ze daar maandelijks een jazzconcert organiseren. Het eerste was op 10 september 2012.
Noor en Mike hadden het eerder al geprobeerd, een vaste jazzavond. In café Central. Dat was in 2007. Er kwam een snel dalend aantal belangstellenden op af: de eerste keer 50 man, de tweede keer 25, de derde keer alleen een fotograaf van SLIM en Noor. SLIM, de Stichting Limburg geImproviseerde Muziek, subsidieert de concerten in de Klep.
Nu komen er gemiddeld 40 liefhebbers af op een concert in de Klep.
Daarmee is de zaal lekker vol, vinden Noor en Mike. Je weet nooit of dat zo blijft. Noor: „Er zijn zoveel factoren die je niet in de hand hebt. In juli was het zo’n mooi weer dat het concert buiten werd gehouden. Er waren 66 bezoekers.
Maar voor hetzelfde geld komen er heel weinig.”
Beiden zijn blij dat nu door de entreeprijs - vijf euro - en de subsidie de muzikanten betaald kunnen worden. „En mocht SLIM ermee stoppen, gaat het ons gewoon weer geld kosten”, zegt Mike laconiek.
Het zijn echte kroegconcerten. Met het bijbehorende rumoer. Mike: „De beste jazzplaten die ik heb, zijn live opgenomen in een kroeg.”
Het stoort hem daarom ook niet dat er tijdens een optreden drank wordt geschonken. „Als ze maar niet met de rug naar de muzikanten aan de bar zitten. Maar ze mogen best praten En als tussendoor een telefoon afgaat, varieer ik gewoon op de ringtone.”
Op 14 oktober is het volgende concert.
Meer info: www.mikeroelofs.comMike Roelofs speelde gisteren met een vijfmans formatie uit Duitsland in het Venlose Preuf- en Praotlokaal de Klep. foto Bart Coenders