De Roelofsen van de Jazz

Pasted Graphic 11
Dagblad de Limburger
Paul vd Steen

Bekende namen uit de Limburgse jazz komen samen in Roelofs2Lauscher Trio.
Zaterdag speelt het trio tijdens de Jazz Promenade Maastricht, zondag 15 november tijdens Heerlen Jazzt. Een gesprek met de twee Roelofsen uit de groep.

Naamsverwarring is aan de orde van de dag. En die ene vraag keert steeds terug: ‘Zijn jullie familie van elkaar?’
Nee dus. Pianist Mike Roelofs uit Grubbenvorst en drummer Geert Roelofs maken het nu nog ingewikkelder door elkaar op te zoeken in een trio. Half november op Heerlen Jazzt doet bovendien de Amsterdamse saxofonist Joris Roelofs mee (nee, ook hij is geen familie). Voor Mike Roelofs voelt Roelofs2Lauscher Trio weldadig. „Ik ben gewend om twintigduizend projecten tegelijk te doen.

Dat is ook noodzaak om een boterham te verdienen. Dan is het fijn om daartussen ook een echt, hecht bandje te hebben. Zelfs als we elkaar maanden niet hebben gezien, voelt het meteen weer vertrouwd. Ik trek de kar met het schrijven van stukken, maar als we spelen, zijn we echt een trio. Dan hebben we allemaal evenveel invloed. Het kan alle kanten op zonder dat het vechten wordt.”

Dat is ook precies wat Mike Roelofs wil. Met zijn naamgenoot op drums en Lausscher op bas gaat het wel een specifieke kant op. „Geert drumt als een schilder. Werner is echt een fundament. Ze zijn onverstoorbaar op een podium. Het is heel fijn om zo’n ritmesectie te hebben. Dat maakt dat ik zelf ook meer de rust op zoek. Ik houd van eenvoud. Duke Ellington heft ooit gezegd: ‘Het heeft me een heel leven gekost om te leren wat ik niet moet spelen’.”

Geert Roelofs en Werner Lauscher vormden met pianist Glenn Corneille tien jaar lang het Corneille/Roelofs Trio. Toen de Venlose pianist in 2005 verongelukte, bleven ze verweesd achter. „We hebben toen de zaak op even op zijn beloop gelaten en zijn andere klussen gaan doen. Ondertussen wilden we wel weer graag zoiets als dat wat we altijd gehad hebben.”

Geert Roelofs benadrukt dat Roelofs2Lauscher Trio een andere groep is dan het trio van toen. „Het gevoel is wel hetzelfde. Dit is weer een bandje waar ik honderd procent achter sta. Meestal moet ik me een beetje voegen of aanpassen. Hier niet. Alles valt op zijn plek. Mike is een geweldige pianist zonder poeha en trucendozen. Hij zoekt het heel erg in de sfeer. Zijn composities zijn ook erg goed. Het gaat bij hem echt om het liedje.” Volgende maand verschijnt Catharsis, het eerste album van het trio, op Prova Records.

Om aan te geven dat de drie zich een groep voelen, komen hun namen ook terug in de bandnaam. Geert Roelofs: „Bij het Corneille/Roelofs Trio was altijd de vraag waarom Lauscher niet in de groepsnaam voor kwam. Nu is dat wel geval. Maar ja, dit keer is hij de enige niet-Roelofs. Zo blijft het altijd wat. Misschien moet hij maar gewoon zijn naam veranderen in Roelofs.”

Roelofs2Lauscher Trio treedt zaterdag om 15.00 uur op in het Kumulus Theater in Maastricht. Voor de gelegenheid speelt het strijkkwartet Quadrofenia mee. Mike Roelofs is composer in residence van Jazz Maastricht Promenade en speelt tijdens het festival nog in drie andere bezettingen.