Catharsis

Mike Roelofs in bos
Patrick Auwelaert
Kunsttijdschrift Vlaanderen, jaargang 59, nr 330, april 2010


Pianist-componist Mike Roelofs (1980 Tegelen) is een Nederlandse Limburger die ondanks zijn jonge leeftijd al ruim tien cd’s uitbracht in diverse bezettingen. Hij werkt daarnaast ook als sessie-muzikant en als producer. In al die disciplines geniet hij een uitstekende faam. Geregeld vallen hem dan ook prijzen ten deel. Zo won hij in 2008 de prijs voor de beste compositie, uitgereikt door de Dutch Jazz Competition op het North Sea Jazz Festival. Catharsis is de eerste cd die hij opneemt met Geert Roelofs (dr) - geen familie - en Werner Lauscher (b) als ritmesectie.
Het schijfje telt elf composities, alle van de hand van de begaafde pianist. Ze worden zonder uitzondering gekenmerkt door een combinatie van fijnzinnige swing en melodieën die zich niet onmiddellijk, maar eerder verleidelijk traag ontvouwen. Roelofs betoont zich daarbij een pianist met een herkenbaar muzikaal handschrift. Zijn spel benadert de luisteraar niet frontaal, maar zijdelings. Hij schotelt hem geen hapklare brokken voor, maar delicate amuse-gueules. Appetizers voor een publiek van fijnproevers. De ritmesectie vervult bij dat alles geen dienende rol, maar plaatst zich nadrukkelijk op de voorgrond, zonder de pianist ooit in verdrukking te brengen. De typische korte, droge tikken van Geert Roelofs’ drumstokken contrasteren daarbij mooi met de warme klank van de bas van Werner Lauscher. Muzikale maturiteit verpakt in een intelligent pianotrio dat aan het historische begrip swing een nieuwe dimensie toekent, het als het ware nieuwe vleugels aanbindt, zodat het kan opvliegen in een tijd getekend door complexiteit. Louterend.

Catharsis. Audio-cd 61 min, productie Michel Bisceglia, opname Pino Guarraci, mix Pino Guarraci en Michel Bisceglia, Prova Records, PRO906-CD09, www.provarecords.com, 2009