Het gaat om je eigenheid

Mike en Noor Roelofs
‘Het gaat om je eigenheid’
Noor en Mike Roelofs brengen nieuwe schijf
live in Domani

In de Limburger, door Peter Janssen

Schrijver en stadsdichter Noor en haar man, jazzpianist Mike Roelofs, geven een ‘literair concert’. Hun samenwerking is na enige aarzeling tot stand gekomen.
Noor herinnert zich dat Mike eigenlijk helemaal geen zin had in samenwerking.
Mike: „Met mijn eigen vrouw, dat leek me confronterend. Ik dacht ook: zij op het podium? Dat is míjn territorium”.

Toch treden ze sinds een paar jaar samen op. Het Grubbenvorster paar heeft net een nieuw schijfje uitgebracht, Als water, dat het live gaat uitvoeren in Domani. Het schijfje lijkt op een creditcard. Je vouwt er een usb-stick uit en kunt deze dan op de computer afspelen. „Voor de computerhaters is er ook een cd”, zegt Noor. Maar alleen op de usb staan de teksten.
Het schijfje bevat voordrachten van Noor, waaronder Mike muziek heeft gezet. Geen pianomuziek. Hij gebruikt een veelvoud aan instrumenten, tot en met zijn eigen stem. Omdat ze elkaars taal niet verstaan heeft Noor - „Ik ben geen musicus” - haar teksten in kleur voor hem opgeschreven. Ze geven de spanningsboog aan en de plekken waar het verhaal een wending neemt. Mike is er blij mee. „Ik denk dat ik met muziek ben begonnen, omdat ik niet goed met woorden ben.”
Ze zouden graag vaker optreden, „maar het is knokken om geboekt te worden”, zegt Noor. „Bovendien komt er pas publiek als je naam hebt en je krijgt pas naam door publiek.
Dat is een vicieuze cirkel waar je bijna niet uitkomt.”
Mike: „Nou heb je niet zoveel publiek nodig”. Noor: „Dat klopt.We hebben gemerkt dat twintig man genoeg is om een dialoog te krijgen met de zaal”. Mike: „Maar hoe meer publiek en hoe enthousiaster, hoe beter natuurlijk de performance.”
Wat willen ze het publiek meegeven?
Noor: „De samenleving verhardt.
De mensen worden aangesproken op hun presteren. Ik denk dat er nog een hele wereld ligt buiten de wereld van het presteren”.
Mike: „Je wordt constant gedwongen jezelf te vergelijken met anderen.
Kijk naar Facebook. Daarom doen maar weinig mensen hun eigen ding. Heel veel eigenheid gaat op deze manier verloren”.
Noor: „Het is moeilijk om je staande te houden als je niet doet wat het grote publiek gewend is.Wij laten zien wat óns bezighoudt.Wij willen laten zien dat het belangrijk is om authentiek te zijn, omdat je op school al in een grote worstmachine bent gestopt”.
Mike: „Maar het is niet zo van: kijk ons eens authentiek zijn.We laten zien hoe wij tegen de dingen aankijken.
En ik denk dat het overkomt.
Je kunt het ook zien als eerlijk zijn over jezelf.”
Het concert van Noor en Mike is 22 augustus vanaf 20.30 uur in Domani.
Het schijfje ligt nu al bij Sounds en boekhandel Koops.

Bij dit artikel is in de originele versie 1 foto gepubliceerd
met het volgende bijschrift:

Noor en Mike Roelofs in hun studio in Venlo. foto Bart Coenders