Mike

Mike Roelofs live
Dagblad de Limburger
Gé Reinders

In Grubbenvorst woont een wereldmuzikant. Mike Roelofs. Mike is toetsenist. Hij begint dus al met een handicap. Want voor mijn gevoel zijn toetsinstrumenten extra moeilijk. Je speelt namelijk altijd via een omweg. Er staat steeds een brok techniek tussen de toetsenist en zijn muziek. Op een piano Bijboorbeeld breng je via een heel ingewikkeld mechaniek snaren aan het trillen. Vergelijk het maar eens met een gitarist. Die heeft het veel gemakkelijker. Die houdt zijn snaren zelf vast. Maar de pianist heeft altijd afstand tot de snaren, hij heeft die touwtjes niet in handen.
Bij Mike Roelofs voel je niets van deze beperkingen. Integendeel. Ik heb bij vier opnameprojecten met hem samengewerkt. Hij brengt een weelde aan muzikaliteit mee. Mike hoort in de studio een lied één keer en weet daar dan meteen fantastische tegenmelodieën doorheen te weven. Er is niets mooiers dan een muzikant die bij een registratie speelt wat jij wilt horen. Mike is ook nog eens kritisch op zichzelf. Een keer was ik al tevreden, maar hij wilde het stuk graag nóg een keer doen. Nou, die laatste opname is inderdaad de beste.

In de studio heb je muzikanten die hun partij graag in stukjes opnemen. Het gevaar is dat je dan een lappendeken-opname krijgt. Maar Mike wil steeds het hele stuk spelen. Zo houdt hij altijd de lange lijn in de gaten.

Zijn kwaliteiten zijn ook buiten Limburg bekend. Niet alleen speelt hij bij Gerard van Maasakkers, tegelijkertijd als toetsenist én (n.b. met zijn voeten) bassist. Maar in Duitsland en België wordt hij ook veel gevraagd als jazzpianist.

Ik hoop dat ik nog vaak met hem kan spelen. maar het zou me niet verbazen als zijn carriere een grote vlucht gaat nemen. Want ondanks zijn toetsen weet Mike de juiste snaar te raken.